L’Estiuart de la Gaspar finalitza amb èxit entre timbals indis, cal·ligrafies japoneses i diregidoos de la Polinèsia.
Aquesta setmana finalitza el casal de l’Estiuart organitzat per l’escola municipal d’art i disseny Gaspar Camps, la proposta de lleure educatiu artística per a infants on aquest any l’eix temàtic s’ha centrat amb ‘Les Cultures del Món’. En aquesta edició hem pogut explicar la diversitat artística i cultural de diferents pobles d’Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania treballant diferents disciplines artístiques.
Cada setmana hem viatjat a un continent diferent. El primer dia de la setmana es feia una introducció per situar el continent en el mapamundi jugant amb un mapa interactiu. A continuació es treballava visualment elements i conceptes propis del continent elaborant un mapa visual amb elements plans i altres tridimensionals.
Cada setmana s’ha fet un taller específic tutoritzat per un professional. En cada taller es treballava tant el concepte com la tècnica, introduint la temàtica a partir d’un conte, una història, un artista o a partir de la visualització d’unes imatges, sempre tenint en compte el context on es situa l’activitat. Gairebé en tots els tallers es treballa a partir de l’observació de peces exposades, fotografies o reproduccions de models, i també mitjançant explicacions, els alumnes havien de dibuixar, pintar o modelar, altres vegades hauran de ballar, o potser realitzar un ritual xamànic, amb màscares, tam-tams i maraques acabades de pintar.
De les diferents setmanes podem destacar el taller d’estampació seguint la tècnica africana Batik impartit per Desedamas, el taller inspirat en l’obra de l’artista Jason Ackenwerth organitzat per Jordi Enrich i tutoritzat per Roger Costa. També vàrem tenir entre nosaltres a la Teresa Riba que va explicar les característiques pròpies de la terrissa sud-americana i va impartir un taller per realitzar una peça de terrissa que es va coure al forn. L’activitat es va dividir en 2 sessions, en la primera sessió es va fer la part del modelat o construcció de la figura. Amb l’ajuda de la Teresa, els més petits van fer un animal, i els més grans un bol, o gerro per posar-hi quelcom dins. En la segona sessió es va decorar la peça cromàticament seguint la inspiració dels pigments que s’empraven a la Amèrica dels indígenes.
En la setmana dedicada a Amèrica els més grans han fet un timbal amb cuir, activitat impartida per Mossi Ayabi . Aquest timbal és l’instrument més cerimonial de les tribus indígenes americanes. S’ha impartit en taller de pell i s’han utilitzat les eines pròpies dels professionals del cuir.
L’última setmana els nens i nenes han viatjat a Oceania i han realitzat un taller orientat pel músic Sergio Piedras i el seu fill Dídac de 10 anys. Han ensenyat als nens i nenes què és un diregedoo, i com s’utilitza. Un diregedoo és un instrument ancestral de vent molt utilitzat pels aborígens australians.
Aquesta última setmana els infants també han pogut participar en un concurs de dibuix per elaborar la portada de Pa amb Oli de La Veu de l’Anoia. En sabrem el guanyador el mes de setembre!
Des de la direcció de l’escola La Gaspar volem donar les gràcies a monitors i professionals que han posat el seu granet de sorra per donar qualitat artística al moments de lleure dels nostres infants i han fet possible aquest apassionant casal.
No Comments