IDEA 2018
El paper i les eines del disseny en la indústria 4.0
Durant els últims anys hem vist com tota la indústria de la comunicació s’ha vist afectada per la tecnologia digital. La facilitat d’escaneig de la imatge i el so, i convertir-ho tot en bits, va permetre portar la seva manipulació, transmissió i emmagatzematge a uns nivells difícilment imaginables pocs anys enrere.
Paral·lelament la tecnologia ha anat avançant per a aconseguir aquest nivell de control dels bits, en els àtoms, és a dir per a controlar la matèria. Durant anys la robòtica s’ha consolidat, la impressió 3D s’ha incorporat a la fabricació, el GPS ha canviat la logística. Són coses que ja formen part del dia a dia, però hem arribat a un punt de massa crítica.
Les noves aportacions com la Intel·ligència Artificial, l’anàlisi dels Big Data, les connexions de múltiples dispositius per la xarxa, la realitat virtual i moltes altres tecnologies així com els nous costums socials, han portat al que s’espera que sigui la quarta revolució industrial. La indústria 4.0.
A tots aquells processos -físics i materials-, que es feien a les fàbriques i que semblaven, en certa manera, immunes a la digitalització, els ha arribat ara el seu moment.
En aquesta situació cal preguntar-se quin és el paper del dissenyador industrial, com ha de dissenyar, com es fabricaran els nous productes, quines tecnologies ha d’entendre, de quines eines disposarà, com s’haurà d’organitzar, per a qui ha de dissenyar. Cap despatx ni estudi de disseny, per modest i artesanal que sigui, pot deixar de fer-se aquestes preguntes.
Al dissenyador no solament li és impossible quedar-se enrere sinó que ha de ser el motor incitador d’aquests canvis en la indústria. Com a eina d’innovació que és, el disseny ha d’aconseguir transformar tots aquests reptes en oportunitats i liderar l’empresa cap a la segona meitat del segle XXI.
Disseny=Igualada, conscient d’aquesta realitat, ha organitzat diversos debats i activitats per generar suficient inquietud i mirar d’avançar-nos als canvis que s’esperen.
PROGRAMA
Divendres 30/11/18: Espais col·laboratius i innovació a partir del disseny. L’altre vessant de la Industria 4.0
18.30 / 19.30 h. Ponència: Ricard Faura Homedes, Cap de Servei d’Inclusió i Capacitació Digital, Direcció General de Societat Digital, Generalitat de Catalunya: “Impuls, funcionament i objectius dels CatLabs”.
19.30 / 21.00 h. Comunicats: Marc Paré, gerent: Ments Creatives, David Vives, Espai Cowan. Pep Valls, consultor en màrqueting estratègic i retail: “Com seran els supermercats del futur? / Projecte SuperLab”, Valeria Ustarez: ilaro.org
Lloc: Adoberia La Bella, carrer del Rec 21, Igualada.
Dissabte 01/12/18: Les institucions amb el disseny i la indústria. Eines i necessitats
10.00 / 12.00 h. Sessió de treball: Patrícia Illa, regidora de Dinamització Econòmica i Universitats de l’Ajuntament d’Igualada. Marcel·li Martorell, vicepresident del Consell Comarcal de l’Anoia. Ricard Faura Homedes, Cap de Servei d’Inclusió i Capacitació Digital, Direcció General de Societat Digital, Generalitat de Catalunya. Anna Marsal, Unió Empresarial de l’Anoia. Esteve Pintó, President de PIMEC Catalunya Central. Raquel Camacho, directora de l’Escola la Gaspar, Igualada. Jordi Segura, professor del Grau d’Enginyeria en Organització Industria i Logística. UdL. Igualada
Lloc: Adoberia La Bella, carrer del Rec 21, Igualada.
Dilluns 17/12/18: El disseny i les noves eines. Nous enfocaments.
18.30 / 19.30 h. Ponència: Tomás Díez, director del FabLab Barcelona i del màster “Desing for Emergent Futures”
19.30 / 21.00 h. Comunicats: + info aviat.
Lloc: Adoberia La Bella, carrer del Rec 21, Igualada.
Dimecres 12/12/18, dimecres 19/12/18 i dimecres 09/01/19 Workshop:Prototips electrònics per a dissenyadors industrials.
Makers Igualada/Ments Creatives/Espai Cowan.
Lloc: Espai Cowan, carrer de Joan Llimona 3-5, Igualada.
Inscripcions al workshop: coordinació@dissenyigualada.com T.645 505 125
IDEA (Igualada Disseny en Acció) novembre/desembre 2018
Organitza: Disseny=Igualada
Amb el suport: Ajuntament d’Igualada.
Col·labora: Disseny Marked
No Comments