
Exposició audiovisual en Realitat augmentada: Celebrant 150 anys de Gaspar Camps i Junyent
L’Escola municipal d’art i disseny la Gaspar d’Igualada estem gaudint d’un curs molt especial. Coincidint amb el 150è aniversari del naixement de Gaspar Camps, l’artista modernista igualadí que dóna nom a l’escola, hem posat en marxa diversos projectes educatius i artístics, amb el lema Redescobrint Gaspa Camps amb una mirada actual connectem la seva obra amb les disciplines del disseny gràfic, audiovisual i l’artesania en pell.
L’homenatge a Gaspar Camps va començar el mes d’octubre amb una conferència realitzada per Glòria Escala i Romeu, directora del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. Aquesta sessió ens va permetre contextualitzar la figura de Camps dins de la història de l’art i entendre la importància del seu llegat, que inspira els diferents projectes que es desenvolupen al llarg del curs.
D’aquesta manera l’itinerari de marroquineria i pell en el mòdul Projecte integrat en el cicle de grau superior de Tècniques en pell, les estudiants han començat a dissenyar una col·lecció de bosses en pell inspirades en l’univers visual de Gaspar Camps. Aquest projecte, està tutoritzat per la directora creativa Mar Ribaudí, graduada en Disseny de moda, on es combina l’art modernista amb l’ofici marroquiner de la pell, obtenint com a resultat peces úniques en pell, recordem que aquesta especialització és única a Catalunya i a l’Estat espanyol.
A l’itinerari de la comunicació gràfica i audiovisual en el cicle de grau superior de Gràfica publicitària, s’està duent a terme una anàlisi de la representació de la dona en la publicitat de l’artista igualadí Gaspar Camps realitzant una comparativa amb campanyes publicitàries actuals. Aquesta reflexió, està dirigida per l’artista visual i docent Sara Lorite, oferint una mirada sobre l’evolució dels estereotips de gènere en la comunicació visual.
El darrer projecte està desenvolupat per l’alumnat del cicle grau superior de Gràfica audiovisual que ha assumit el repte de reinterpretar l’obra de Gaspar Camps a través de cartells modernistes amb una visió contemporània. Aquest projecte, tutoritzat pel director d’art Salva Regàs (de l’estudi de disseny OuYeah!) juntament amb Víctor Lavega, sorgeix una proposta única que fusiona art, tecnologia i formació. Es tracta d’una exposició urbana que aposta per portar l’art directament al carrer, utilitzant els suports publicitaris de la ciutat com a espais expositius. La mostra consta de cinc peces audiovisuals, cadascuna d’elles basada en una obra original de l’artista, obra exclusiva de la col·lecció del Museu de la pell, reinterpretada i animada amb tecnologies com la intel·ligència artificial i els gràfics animats, que, a través de la realitat augmentada, transformen un cartell tradicional en una experiència audiovisual immersiva.
Amb aquesta iniciativa es pretén unir el patrimoni cultural igualadí amb les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies. Organitzada per l’Escola La Gaspar, en col·laboració amb el Museu de la Pell i l’Ajuntament d’Igualada, aquesta exposició urbana és una aposta innovadora per aproximar l’art i la cultura als ciutadans. Mitjançant l’ús de la realitat augmentada, els espectadors podran accedir a continguts audiovisuals exclusius, descobrint interpretacions innovadores de les obres de Gaspar Camps en espais quotidians.
Aquest projecte destaca no només pel seu impacte estètic i tecnològic, sinó també pel seu fort valor educatiu i social, ja que implica la participació activa dels joves en la reinterpretació d’un llegat artístic històric. És una mostra de sinergia entre els mons educatiu, cultural i institucional, que busca revitalitzar i donar a conèixer el patrimoni artístic d’Igualada a través de l’espai urbà.
Descarrega’t l’aplicació des del codi QR i visualitza aquestes peces es poden trobar distribuïdes en diferents punts de la ciutat: Av. Barcelona 22, C. Balmes (Pç. Estació vella), C. Sant Jordi, C. Pau Muntadas 80 i Av. Catalunya s/n (entrada de l’Hospital).
Adjuntem enllaç amb imatges dels posters i codi QR per descarregar l’aplicació:
No Comments